Facebook Pixel

Adreswijziging doorgeven

adreswijziging

Wanneer u naar een nieuw adres verhuist is het belangrijk om deze aan verschillende instanties door te geven. U wilt namelijk voorkomen dat brievenpost op uw oude thuisadres wordt geleverd of dat u belangrijke correspondentie mist.

Sterker nog, u kunt zelfs een boete krijgen wanneer u uw nieuwe adres niet tijdig aangeeft bij de gemeente of andere grote instantie. Kortom, dat wilt u niet. In deze blog benoemen we welke instanties u wel en niet hoeft te informeren over uw adreswijziging.

Aan wie moet u een adreswijziging doorgeven?

Uw adreswijziging moet u doorgeven aan verschillende instanties en organisaties om ervoor te zorgen dat u geen belangrijke post mist en uw gegevens up-to-date blijven. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven en instanties als: 

  • Uw bank
  • Uw telefoon- en internetprovider
  • Uw notaris
  • Eventuele kranten en magazines waar u abonnementen heeft lopen
  • Uw sportschool of lokale sportvereniging
  • Uw werkgever of opdrachtgever

Hoe lang moet u van tevoren een adreswijziging melden? 

U moet uw verhuizing binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen nadat uw adres is veranderd aan de gemeente doorgeven. De datum die u vervolgens op het formulier als verhuisdatum invult, geldt dan als de officiële verhuisdatum.

Geeft u de verhuizing pas na vijf dagen door? Dan beschouwt de gemeente de datum van het indien als de datum van verhuizing. Daarnaast riskeert u mogelijk een boete van maximaal € 325,- als belangrijke wijzigingen niet tijdig worden gemeld.

Aan wie hoeft u geen adreswijziging door te geven?

Wanneer u uw adreswijziging heeft doorgegeven aan de gemeente, wordt deze informatie ook gedeeld met instanties zoals het UWV, de Belastingdienst, de RDW en DUO. Maar denk ook aan ziekenhuizen, de politie, de brandweer en uw zorgverzekeraar. 

Meer weten over adreswijzigingen? 

Het doorgeven van uw adreswijziging is een belangrijke stap die u niet mag vergeten. Voor een zorgeloze verhuizing is het essentieel om dit tijdig en correct te doen. Wilt u meer weten over het doorgeven van adreswijzigingen en de beste manieren om dit te regelen? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw verhuizing? Neem gerust contact met ons op of lees een van onze andere blogs voor meer handige tips en informatie voor een succesvolle verhuizing.

Veel gestelde vragen

  • Wanneer moet u uw adreswijziging doorgeven?

    Uit gegevens van de Rijksoverheid blijkt dat 24% van de mensen hun adreswijziging te laat doorgeeft, wat kan leiden tot gemiste post en boetes. Geef uw adreswijziging minimaal 4 weken van tevoren door aan belangrijke instanties zoals de gemeente, bank en verzekeraars.

  • Welke instanties moet u altijd informeren over uw verhuizing?

    Naast de gemeente (verplicht) moeten ook de Belastingdienst, uw zorgverzekeraar en uw werkgever uw nieuwe adres weten. Uit een enquête blijkt dat bijna 30% van de mensen vergeet hun adreswijziging aan hun huisarts en tandarts door te geven, wat tot gemiste afspraken kan leiden.

  • Hoe voorkomt u dat belangrijke post zoekraakt na uw verhuizing?

    Volgens PostNL raakt bijna 20% van de post in de eerste drie maanden na een verhuizing kwijt. Schakel een postdoorschakelservice in voor minimaal zes maanden en informeer tijdig bedrijven waar u regelmatig facturen of documenten van ontvangt.

  • Moet u zich uitschrijven bij uw oude gemeente?

    Nee, in Nederland wordt uw uitschrijving automatisch geregeld zodra u zich bij uw nieuwe gemeente inschrijft. Toch vergeet 7% van de verhuizers dit te doen, waardoor ze officieel op hun oude adres geregistreerd blijven staan.

  • Hoe voorkomt u fraude of identiteitsdiefstal na uw verhuizing?

    Uit rapporten van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat ongeveer 5% van de identiteitsfraude ontstaat doordat oude bewoners post openen die niet voor hen bedoeld is. Zorg ervoor dat u adreswijzigingen voor officiële instanties op tijd regelt en uw oude adres controleert op achtergebleven post.

  • Wanneer is een verhuizing naar een ander land administratief complexer?

    Bij emigratie gelden andere regels: bij vertrek langer dan 8 maanden moet u zich bij de gemeente uitschrijven en een nieuw adres doorgeven in het buitenland. Volgens cijfers van het CBS vergeet 1 op de 10 emigranten dit te doen, wat kan leiden tot problemen met belastingen en zorgverzekeringen.

Bijan van Budget Verhuisservice

Bijan

CEO – Budgetverhuisservice.nl

Eigenaar van Budget Verhuisservice, gespecialiseerd in betaalbare en betrouwbare verhuizingen.